Info voor jongeren

Wie zijn wij?

Op dit moment zijn we met 6-7 actieve leden die zich actief inzetten voor de jongerenraad. We variëren van woonplaats van Meppel tot Roden en weer terug naar Emmen, en we komen 1 keer per 3-4 weken samen om te overleggen en te praten over de stand van zaken. Dit doen we in het provinciehuis van Assen.

Hoe zien de "vergaderingen" eruit?

Als jongere wil je natuurlijk niet 3 uur lang achter een tafel met een stropdas overleggen. Gelukkig doen we dat ook niet! Dit is meestal hoe het gaat:

  • We spreken één keer per 3-4 weken avonds af. De datum wordt vooral bepaald en gecommuniceerd in onze groepsapp. Ook wordt er een agenda gemaakt.
  • We gaan vaak samen eerst eten op het provinciehuis. Na het heerlijke avondmaal gaan we van start.
  • We bespreken de punten die op de agenda staan. Dit kan zijn dat we een vraag hebben gekregen van de provincie om een advies te schrijven, een uitnodiging voor een evenement of gesprek met een organisatie of we gaan brainstormen over een evenement of advies die we zelf willen schrijven.
  • Aan het einde spreken we af wat iedereen leuk lijkt om te gaan doen en maken we concrete afspraken. Daarna plannen we een nieuwe datum voor het volgende overleg.

Wat gebeurd er naast de vergaderingen?

Het is goed om af en toe samen te komen om adviezen te bespreken en het te hebben over concrete plannen. Maar het echte werk bevindt zich natuurlijk buiten de deuren van het provinciehuis. Zo worden we vaak uitgenodigd voor evenementen en gesprekken met organisaties. Het is juist op deze manier dat we meedoen in het gesprek voordat beleid of ideeën al helemaal uitgedacht zijn. Als we meepraten op het moment dat de ontwikkeling nog in volle gang is, kunnen we invloed uitbrengen op het resultaat.

Belangrijk is om te vermelden dat we vaak met 1 of 2 personen op deze uitnodigingen ingaan. We krijgen een uitnodiging binnen en overleggen dan wie het het leukst lijkt om hierbij aanwezig te zijn. Zo kun je echt aansluiten bij wat jij echt belangrijk en interessant vindt!

Samenstelling

De JongerenAdviesRaad bestaat uit +- 10 leden tussen de 14 en 26 jaar oud, woonachtig in de provincie Drenthe. We willen zoveel mogelijk een afspiegeling zijn van de samenleving. Dat houd in dat we proberen leden te hebben die komen uit alle verschillende gemeentes van Drenthe, maar ook verschillende opleidingsniveaus en leeftijden is belangrijk.

Het is ook vooral leuk om namens de jongerenadviesraad aanwezig te zijn in jouw eigen gemeente om daar je stem te laten horen. Zo kun je echt invloed uitoefenen op wat er in jouw omgeving gebeurd.

Hoe doe ik dat met school?

Op veel scholen van het voortgezet onderwijs en MBO kun je een vrijstelling vragen voor lessen om deel te nemen aan activiteiten of evenementen georganiseerd door de JongerenAdviesRaad. Ook als je voor de JongerenAdviesRaad ergens aanwezig wilt zijn (denk aan een congres of evenement) is hier vaak ruimte voor binnen je school.

Reiskosten vergoeding

Het is handig om te weten dat op het moment dat je lid bent bij de JongerenAdviesRaad Drenthe, je reiskosten vergoeding aan kan vragen voor je ritjes op en neer naar Assen. Zo staat niks je meer in de weg om mee te doen aan onze jongerenparticipatie!

Lid worden?

Ben jij:

  • Tussen de 14 en 26 jaar oud;
  • Wonend in de provincie Drenthe; (als je in een andere provincie studeerde maar nog steeds wel regelmatig "thuis" komt mag dat natuurlijk ook)
  • Geïnteresseerd in dat wat jongeren aangaat in de provincie
  • En lijkt het je leuk lid te worden van de JongerenAdviesRaad Drenthe?

Wacht dan niet langer en meld je aan!! We zijn altijd opzoek naar jongeren die enthousiast zijn en initiatief nemen. Daarnaast is het super als je goed kunt samenwerken en een mening hebt die je graag deelt. We zijn blij met alle jongeren die willen meedenken en meehelpen om Drenthe nog een stukje mooier te maken.

Lijkt het jou nou leuk om je in te zetten voor de jongeren in onze provincie? Meld je aan! Stuur een berichtje naar jongeren@drentsparlement.nl of via ons instagram account @Jongerenadviesraad_drenthe om een keer een langs te komen of meer informatie te vragen.

Jongerenpanel

Heb je geen tijd om lid te worden van de JongerenAdviesRaad, maar wil je wel graag je mening geven over verschillende onderwerpen? Dan kun je lid worden van ons jongerenpanel! Voor de adviezen die we schrijven hebben we natuurijk input nodig van jongeren in Drenthe. Onze panelleden krijgen meerdere keren per jaar een vragenlijst gemaild. Deze vragenlijst gaat over vraagstukken die jongeren aangaan en e antwoorden verwerken we in een advies aan de provincie of organisatie. Het invullen van de vragenlijk kust een paart minuten van je tijd en je privacy wordt gewaarborgd. Zou jij ons willen helpen? Laat dan je contactgegevens achter via deze link.

 Alvast bedankt!

Leden van de JAR