Drents Jongeren Tweede kamer verkiezingsdebat groot succes!

Gepubliceerd op: 18 november 2023

Het "Drents Jongeren Tweede Kamer Verkiezingsdebat" georganiseerd door ons, JOVD en diverse politieke jongerenorganisaties bleek een doorslaand succes te zijn, met meer dan 40 enthousiaste deelnemers uit het publiek. Het debat, dat plaatsvond in de Statenzaal van het provinciehuis in Drenthe op 17 november, bood een unieke gelegenheid voor jonge kiezers om rechtstreeks in gesprek te gaan met negen jonge politici van verschillende politieke partijen.

De avond was verdeeld in vijf rondes, waarin de debaters met passie en overtuiging in debat gingen over vijf actuele stellingen:

  • Meer sociale voorzieningen en uitkeringen in Nederland
  • Verhoging van het defensiebudget
  • Strengere overheidsmaatregelen tegen klimaatverandering
  • Uitbreiding van de Europese Unie
  • Minder opvang van vluchtelingen in Nederland

In elke ronde kregen de jonge politici tien minuten om hun standpunten te verdedigen en te reageren op de stellingen, gevolgd door vijf minuten waarin het publiek vragen kon stellen. De levendige interactie zorgde voor een boeiende avond vol politieke discussie en betrokkenheid.

Liselot, voorzitter van de JAR, benadrukte het succes van de avond: "Het was geweldig om te zien hoe jongeren zo actief betrokken waren bij het debat en hoe de politici met enthousiasme hun standpunten naar voren brachten. Het is super belangrijk dat jongeren zich goed informeren over de verkiezingen, helemaal dit jaar. Heel gaaf om te zien dat het debat zo goed bezocht was en wat het resultaat van de avond was."

Door het succes van dit debat kijken we vooruit naar de toekomst. Er zijn plannen om een vergelijkbaar debat te organiseren met de aankomende Europese verkiezingen, omdat het concept bijzonder goed is bevallen. Deze initiatieven zijn bedoeld om de betrokkenheid van jongeren bij de politiek te vergroten en een platform te bieden voor open dialoog.

Je kan het debat terugkijken via onderstaande link:

Kijk hier het debat terug! 

Debat foto TK 4