Jongeren Cultuur Avond Drenthe

Dinsdagavond 6 februari was het dan eindelijk zover; de Jongeren Cultuur Avond Drenthe in het Drents Museum. Een avond die bruisde van energie dankzij de aanwezigheid van meer dan 25 jongeren en meer dan 50 gasten in totaal.

Het doel van de avond was een antwoord vinden op de vraag: "Wat vindt de jeugd van kunst en cultuur in Drenthe?". En dat is gelukt!

Het evenement begon met de jongeren die in kleine groepjes bijeenkwamen. Op grote bladen werden de belangrijkste vragen omtrent het nieuwe cultuurbeleid beantwoord. "Wat gaat er al goed?", "Wat is cultuur?", "Wat kan er beter?", "Wat zou jij doen als je eenmalig 5.000 euro kreeg om iets te organiseren omtrent kunst en cultuur?", "Waarom gaan/doen jongeren minder met cultuur?"

Er kwamen veel interessante en creatieve antwoorden naar voren. Sommige waren eenvoudig, andere uitdagender, maar allemaal droegen ze bij aan een grote hoop aan ideeën waar we mee aan de slag kunnen!

Een voorbeeld van één van de jongeren was: "Het kaartje voor het theater is vrij duur, laat staan het OV om naar het theater toe te gaan. Kun je niet iets verzinnen dat de kosten van het OV voor studenten al bij het kaartje in zitten? Dat de provincie dat gedeelte sponsort? Zo zijn jongeren eerder geneigd om bijvoorbeeld naar het theater te gaan." Wat ons betreft is dit een prachtig voorbeeld van een mogelijk manier om jongeren meer te betrekken bij de kunst en cultuur in Drenthe!

Om 20.00 uur voegden ook de statenleden en volwassenen uit culturele organisaties zich bij de bijeenkomst om tijdens speeddates rechtstreeks van de jongeren zelf te horen wat zij vinden van kunst en cultuur. In slechts 5 minuten kregen de volwassenen de kans om al hun vragen aan de jongeren te stellen, wat leidde tot veel snelle boeiende gesprekken!

Alle informatie die tijdens deze avond is verzameld, wordt samengevoegd tot een uitgebreide samenvatting die aan de provincie zal worden overhandigd om het nieuwe cultuurbeleid vorm te geven. We hopen dat zoveel mogelijk ideeën en suggesties van deze jongeren daadwerkelijk in de cultuurnota worden opgenomen, zodat kunst en cultuur in Drenthe echt van en voor jongeren is!

Al met al kijken we terug op een zeer geslaagde avond! De officiële foto's volgen binnenkort. Zodra we de samenvatting af hebben, zullen we deze natuurlijk delen met de aanwezigen en deze ook op onze website en social media kanalen verspreiden!

We willen iedereen ontzettend bedanken voor het komen en de geweldige input die geleverd is!

cultuuravond foto 2
cultuuravond foto 3
cultuuravond foto 4